ABD seçimlerinin diğer ülkelerin ekonomileri üzerinde nasıl bir etkisi olacak, nöral ağların toplumu neden şimdiden ikiye böldüğü ve ülkelerin enflasyonla nasıl mücadele edeceği gibi anahtar sorulara ekonomistler yanıt verdi. #Dünya #2024
Birleşik Krallık'tan gazeteci, yazar ve The Economist'in editörlerinden biri olan Tom Standage'e göre, önümüzdeki 12 ay boyunca ekonomide belirsizlik devam edecek. 2023'te uzmanların tahminlerinden daha iyi performans gösteren Batılı ülkeler, krizden acı bir şekilde çıkmaya devam edecek. Birçok merkez bankası, resesyonu önlemek için yüksek faiz oranlarını koruyacak, bu da hem şirketler hem de sıradan vatandaşlar için olumsuz sonuçlar doğuracak.
Bloomberg analistleri de bu görüşe katılıyor. Ekonomik toparlanmanın hızının yavaşlaması nedeniyle, Amerikan dolarının cazibesinin, ABD Federal Rezerv Sistemi'nin politikasını gevşetme beklentileri ışığında tekrar tehdit altında olacağını düşünüyorlar.
The Economist: 2024 yılında iş dünyasını etkileyecek on olay ve trendler
1. Dünya genelinde, ABD Federal Rezervi de dahil olmak üzere merkez bankaları, fiyat artış hızının yavaşlamasıyla birlikte faiz oranlarını düşürmeye başlayabilir. Bloomberg tarafından aktarılan Bank of America ekonomistlerinin hesaplamalarına göre, 2024 yılında 2020'den bu yana ilk kez 150'den fazla faiz indirimi gerçekleşecek.
2. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, yenilenebilir enerji kullanımı 2024 yılında %11 artarak yeni zirvelere ulaşacak. Yeşil enerji üretim maliyeti düşecek, ancak 2020 yılı seviyesinden %10-15 daha yüksek olacak. Buna rağmen fosil yakıtlar, küresel talebin yaklaşık %80'ini karşılamaya devam edecek.
3. IT sistemlerine yapılan harcamalar %9 artacak, bu artışın çoğunluğu donanımın pahalılaşmasından kaynaklanacak. Şirketler, üretkenliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve riskleri yönetmek için nöral ağları kullanacak. Ancak, yapay zeka kullanımı ile şirketlerin gelirlerini arttırması pek mümkün görünmüyor.
4. Reklam endüstrisinin gelirleri, ABD başkanlık seçimleri ve Paris'teki Olimpiyat Oyunları gibi büyük spor etkinlikleri sayesinde %5 artarak 762,5 milyar dolara ulaşacak. Şirket harcamalarının neredeyse yarısı dijital platformlara yönelecek.
5. 2024 yılında uluslararası turizm, özellikle fiyat artışları nedeniyle rekor düzeyde 1,5 trilyon dolar gelir elde edecek. Orman yangınları ve rekor sıcaklıklar nedeniyle yaz aylarındaki seyahatlerden vazgeçme eğilimindeki yolcular nedeniyle, havayolu şirketleri uçuş programlarını değiştirmek zorunda kalabilir.
6. 2024 yılında küresel sağlık harcamaları, dünya GSYİH'sinin %10'unu aşacak. İlaç satışları 1,6 trilyon dolara ulaşacak: bunun neredeyse %30'u ABD'ye, yaklaşık %10'u ise Çin'e ait olacak.
7. ABD'nin savunma harcamaları 886 milyar doları bulacak. ABD'nin toplam askeri bütçesi yalnızca %3 artacak, bu da hem iç enflasyon hem de savunma harcamalarını %7 artıran Çin'in gerisinde kalacak.
8. Bu yıl, otomotiv endüstrisi pandemi öncesi seviyeleri aşamayacak. Dünya genelinde yeni otomobil satışları 2023'e göre yalnızca %3 artacak. Satılan araçların neredeyse %25'i elektrikli olacak ve bunların yarısından fazlası Çin'de satılacak.
9. ABD'de, şirket çalışanlarının %60'ı evden çalıştığı için %20 ofis binası boş kalacak. Kanada'da boş ofis oranı %15'e, Evde çalışmanın daha az tercih edildiği Avrupa Birliği'nde ise yalnızca %8'e çıkacak.
2024 Yılının Diğer Trendleri
The Economist'in tahminlerine göre, 2024 yılında dünya genelinde perakende satışlar %2 artacak. Bu, 2023 yılına kıyasla neredeyse iki kat daha fazla bir artış. Ancak tüketiciler hala paralarını harcamaktan çekiniyor, tasarruf etmeyi tercih ediyorlar. Bu nedenle, iki yıllık düşüşün ardından Avrupa ve ABD'deki perakende ticaret hacimleri yavaş bir iyileşme sürecine girecek. Pandemi öncesi yılda %7 büyüyen dünyanın ikinci en büyük tüketici pazarı olan Çin bile sadece %4 büyüyecek.
2024 yılında dünyayı değiştirecek önemli faktörlerden biri de birçok ülkede gerçekleşecek olan seçimler olacak. Dünya nüfusunun yarısından fazlası, yaklaşık 4,2 milyar insan bu seçimlere katılacak. Bloomberg'in hesaplamalarına göre, bu iş gücünün %44'üne denk geliyor. Standage'e göre en büyük etkiye sahip olacak seçimler ABD başkanlık seçimleri olacak. Bu seçimlerin sonuçları, iklim politikasından Ukrayna'ya askeri destek politikalarına kadar birçok konuda belirleyici olacak.
Çok kutuplu bir düzene evrilen dünya, yeni çatışmalarla karşı karşıya kalacak. Örneğin, Washington ile Pekin arasındaki uzun süreli karşıtlık, yeni bir soğuk savaşa dönüşebilir. Çin ekonomisinin yavaşlaması ve ABD'nin Çin'e ileri teknolojilere erişimi kısıtlama çabaları, Tayvan çevresindeki gerilimi artırıyor. Ayrıca, her iki süper gücün de "Küresel Güney" ülkeleri (Hindistan, Brezilya, Meksika, Afrika ülkeleri) ile ilişkileri, özellikle yeşil kaynaklar nedeniyle, yoğun bir rekabet içinde olduğunu unutmamak gerekir.
Temiz enerji için rekabet, jeopolitik ve ticareti etkilemeye devam edecek. Bu, beklenmedik yeni liderlerin ve dünya sahnesindeki dışlanmışların ortaya çıkmasına yol açabilir. Lityum, bakır ve nikel gibi madenlere olan talebin artmasıyla, dünyada yeni "yeşil süper güçler" ortaya çıkacak.
Standage, bu yıl politikacıların farklı ülkelerden aktif tartışmalarına neden olacak bir diğer konunun ise nöral ağlar, daha doğrusu bunların kontrol altına alınması gerekliliği olacağına inanıyor. Yapay zekanın iş gücü piyasası ve yaklaşmakta olan siyasi seçimler üzerindeki etkisi nedeniyle, insanlık için "varoluşsal bir tehdit" konusunda yeni argümanlar ortaya çıkacak.
Комментарии